Položaji kod spavanja

Položaj u kojem najčešće spavate prva je smjernica kod odabira idealnog madraca. Postoje 3 najčešća položaja kod spavanja, dok ostatak spavača (15%) mijenja položaje tijekom spavanja i ne može točno definirati položaj u kojem spava. Najčešći položaji kod spavanja su:

  1. spavanje na boku

Na boku spava čak 57% spavača čime je ovaj položaj najzastupljeniji. Položaj spavanja na boku osigurava lakšu cirkulaciju krvi u tijelu, što se posebno preporuča kod trudnica. Kod spavanja na boku smanjuje se i mogućnost za hrkanjem. Kada spavamo na boku najveći pritisak vrši se na ramena i kukove. Ukoliko u ovom položaju spavate na pretvrdom madracu velika je vjerojatnost da ćete se buditi s bolovima jer ramena i kukovi stvaraju pritisak na podlogu. U ovom položaju spavanja preporučljivo je imati anatomski jastuk koji će popuniti prazninu iznad ramena kako bi glava i vrat bili u pravilnom položaju. Zbog toga se osobama koje spavaju na boku preporučaju srednje tvrdi madraci jer se ležanjem na takvoj podlozi rasterečuje pritisak sa remena i kukova.

      Madraci Recharge koji bi bili prikladni za ovaj položaj spavanja su: ALLURE, SENSE, BIORITAM, BALLAST, HARMONY, HARMONY +, ELASTIC +, ADAPTIVE, RELAX, VITALIZE + 

  1. spavanje na leđima

Na leđima spava 17% spavača. Ovaj položaj spavanje smatra se najzdravijim jer su glava, vrat i kralježnica u prirodnom položaju. Međutim u ovom položaju spavanja najveća je vjerojatnost za pojavu hrkanja. Osobama koje spavaju u ovom položaju preporučaju se srednje tvrdi i tvrđi madraci.

Madraci Recharge koji bi bili najprikladni za ovaj položaj spavanja su: FRESH, PULSE, ENERGY, VITALIZE +  koji spadaju u tvrđe madrace.

  1. spavanje na trbuhu

Na trbuhu spava 11% spavača. Ovaj položaj spavanja smatra se najnezdravijim zbog nepravilnog položaja kralježnice, stvara se dodatan pritisak na zglobove i koljena dok položaj glave kod spavanja na trbuhu često dovodi do bolova u vratu. Kod spavanja na trbuhu najčešće uopće nema mogućnosti za hrkanjem. U ovom položaju spavanja preporučljivo je imati jako niski jastuk, a najbolje je spavati bez jastuka. Osobama koje spavaju u ovom položaju preporučaju se srednje tvrdi madraci jer se ležanjem na takvoj podlozi rasterečuje pritisak sa zglobova i koljena.

Madraci Recharge koji bi bili prikladni za ovaj položaj spavanja su: ALLURE, SENSE, BIORITAM, BALLAST, HARMONY, HARMONY +, ELASTIC +, ADAPTIVE, RELAX , VITALIZE + 

Usporedite Recharge madrace Odaberite svoj question iconKako odabrati idealan madrac?